Persoana de contact chat

Totul despre licitatii

Totul despre licitatii

 

  1.    Inceputuri

   In urma cu mai bine de 70 de ani matematicienii au realizat ca analiza jocurilor simple de salon poate descifra multe situatii in care oamenii concureaza unul impotriva celuilalt si ca trebuie sa decida ce startegii sa adopte pentru asi atinge telul. Principiile pe care le-au descoperit au lamurit subiecte ca, modul in care natiunile interactioneaza in cazul unei curse nucleare sau cum organizmele coopereaza intre ele. Iar unul dintre cele mai mari succese ale acestei teorii au  condus la o revolutie a modului in care economistii inteleg licitatiile.

Conceptul primordial al licitatiilor a fost dezvoltat de economistul John Nash si poarta denumirea de “Conceptul echilibrului”.

In present spunem ca licitatiile au loc intre un agent numit licitator si mai multi agenti numiti cumparatori. Scopul unei licitatii este acela ca licitatorul sa aloce un bun unuia dintre cumparatori. De obicei interesul licitatorului este sa maximizeze pretul, in timp ce al licitatorului este sa-l minimizeze.

Prin urmare exista mai multe tipuri de licitatii, pe care le vom prezenta incontinuare:

  1. English ( first-price open cry):

 Aceasta este un tip comun de licitaţie în cadrul căreia cel care licitează începe la preţul de rezervă  al obiectului si oferta inainteaza progresiv pana cand niciun participant nu emite o oferta mai mare. In aceasta licitatie, fiecare oferta tine cont de celelalte oferte citate.

  1. First-price sealed-bid:

In cazul acestui tip de licitatie, participantii emit oferte in mod secret. Niciun ofertant nu cunoaste cota unei alte oferte. Cel mai mare ofertant este cel castigator.

  1. Dutch ( descending)

Aceasta este o licitatie descendenta a ofertei in care cel care liciteaza porneste de la un pret ridicat si solicita un set de oferte descendente pana cand un ofertant accepta obiectul la pretul current.

  1. Vickrey (second-price sealed-bid)

In cazul acestui tip de licitatie ofertantii subscriu ofertele lor secretizate si cel mai mare ofertant este premiat cu obiectul corespunzator la pretul dat de a doua oferta. La aceasta licitatie, cel mai mare ofertant realizeaza intotdeauna profit, daca oferta acestuia este rationala.

O problema cruciala in cazul licitatiilor este posibilitatea ca licitantii sa ajunga la o intelegere, acest lucru poate aparea in cazul in care ofertantii ajung sa cunoasca identitatea celorlalti ofertanti, in cazul acesta exista riscul de asociere in scopul manipularii rezultatului licitatiei.

O alta practica ilegala poate fi, de asemenea, folosita pentru a creste pretul unui obiect aflat la licitatie:proprietarul obiectului aflat la licitatie, crescand astfel concurenta, licitand “fictiv” si iesind din licitatie chiar inainte de suma licitata finala.