Persoana de contact chat

Ce este sistemul electronic de achizitii publice – SEAP?

Ce este sistemul electronic de achizitii publice – SEAP?

Fie aveti nelamuriri legate de ceea ce este sistemul electronic de achizitii publice, ori intentionati sa participati la licitatiile publice online, pentru inceput este vital sa intelegeti ce inseamna SEAP. Acest sistem informatic pentru utilitatea publica este o platforma care are ca scop atribuirea in mod transparent a contractelor de achizitii publice.


  • Pe site-ul SEAP se publica zilnic sute de licitatii, dar cum sa afli de licitatiile publicate in alte parti?
  • O solutie ar fi abonarea la un serviciu de monitorizare licitatii publice precum cel oferit de LICITATIA.RO. Pentru abonare trebuie sa-ti crezi mai intai un Cont. Creare Cont Nou!


Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) a luat fiinta tocmai pentru a sprijinii principiul transparentei, unul dintre cele 7 principii ale cardului legislativ european care reprezinta pilonii sistemului de achizitii publice in intreaga Uniune Europeana. Prin transparenta se intelege punerea la dispozitia celor interesati, toate informatiile necesare pentru a putea organiza si atribui o licitatie publica, ceea ce SEAP face de fapt.

SEAP este platforma care doreste sa asigure transparenta in ceea ce priveste desfasurarea unei licitatii publice, a procesului in sine dar si a procedurilor reglementate de legea in vigoare. Pentru ca o companie sa se poata inscrie in sistemul electronic de achizitii publice are nevoie are nevoie sa urmeze cativa pasi si de o infrastructura necesara, adica un calculator cu acces la internet.

Avand in vedere ca achizitiile publice se fac din banii publici si astfel necesita o serie de reglementari riguroase, institutia care a inceput reglementarea acestor procese economice este Agentia Nationala Pentru Achizitii Publice.

Cand s-a lansat noul sistem de achizitii publice?

Conform AADR: noul Sistem de Achizitii publice s-a lansat in Aprilie 2018.

“Incepand cu data de 02.04.2018, va fi disponibil noul Sistem Electronic de Achizitii Publice dezvoltat in cadrul proiectului "Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice – SICAP. Noul sistem de achizitii publice îsi propune sa vina si mai mult decât vechiul sistem în ajutorul utilizatorilor, având la baza implementate cele mai noi tehnologii, o interfata prietenoasa si facila, date structurate, criterii avansate de cautare. De asemenea, sistemul nou de achizitii publice este aliniat complet cerintelor legate de noile formulare legislative prin care se transmit anunturile la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), cerintelor legate de verificarile ex-ante ale ANAP si este integrat cu institutii-cheie în domeniul achizitiilor publice precum ANAP, CNSC, ANI, Consiliul Concurentei, DNA, Curtea de Conuri “