Persoana de contact chat

Despre licitatiile publice de vanzare

Despre licitatiile publice de vanzare

 

 

    

      Licitatiile publice de vanzare reprezinta valorificarea bunurilor confiscate, sau intrate in proprietatea privata a statului, conform legii. Procedurile de valorificare a stocurilor intra in atributia Ministerului de Finante care publica aceste licitatii de vanzare pe site-ul ANAF in sectiunea „Licitatii si anunturi”, unde oricine poate sa liciteze pentru cumpararea unor proprietati sau produse care, conform Ordonantei nr. 14/2007 indeplinesc conditiile legale de comercializare.

 

Atributiile specifice ale Ministerului de Finante in ceea ce privesc bunurile intrate in proprietatea statului care pot fi valorificare sunt: declararea bunurilor confiscate de catre organele de valorificare, evaluarea acestor produse pentru a se putea stabili un pret de vanzare la licitatii si totodata valorificarea efectiva in cadrul licitatiilor publice de vanzare sau distrugerea acestora in cazul in care nu reprezinta valori ce pot fi din punct de vedere legal comercializare.

In ceea ce privesc licitatiile de vanzare cu executor judecatoresc, ele se aplica in momentul in care debitorul nu mai poate sa-i dea inapoi creditorului creanta datorata. De cele mai multe ori acest lucru se intampla in momentul in care o persoana fizica sau juridica a imprumutat un credit bancar pe care nu mai poate sa-l plateasca integral.

Conform legii, mai exact a art. 500 al Codului de Procedura Civila, debitorul, cel indatorat, are la dispozitie 15 zile sa faca plata dupa ce a fost somat. In cazul in care nici in urma somatiei nu reuseste sa plateasca datoria, bunurile imobiliare, proprietate privata vor fi vandute la licitatia publica. Executorul silit joaca rolul celui care evalueaza imobilul/imobilele ce urmeaza a fi scoase la licitatie de vanzare de catre banca in proprietatea carora au intrat. El stabileste pretul de vanzare al proprietatii cat si afisarea publicatiei de vanzare a acestuia la 5 zile dupa stabilirea pretului, conform art. 504 din Codului de Procedura Civila.

Licitatia publica de vanzare se va face prin citirea ofertelor de cumparare primite pana in prezent de catre executorul judecatoresc, iar scopul acestei vanzari este de a acoperi paguba facuta creditorului de catre debitor. In situatia in care suma maxima oferita pentru imobil/e nu ajunge sa acopere suma prejudiciata, licitatia va fi reluata in aceeasi zi. Adjudecatarul, sau persoana care a oferit pretul de vanzare conform cu art. 509, este nevoit sa depuna contravaloarea imobilului in maxim 30 de zile de la data vanzarii.